Gülinay SELÇUK
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre şu anda 120 milyon insan zorla yerinden edildi. “Ulaşmak istemediğimiz bir rekor” başlığıyla paylaşılan veriler dünyada yaşanan sosyal ve ekonomik krizleri bir kez daha gözler önüne serdi.
İltica başvuruları da aynı hızda yükselişe geçti. En çok mülteci veren ülke Afganistan olurken, iç çatışmaların dinmediği Myanmar ise tansiyonu en yüksek coğrafya olarak kayda geçti.
İSRAİL-HAMAS, RUSYA-UKRAYNA
Son 12 yıldır, “zorla” yerinden edilme ya da göçe zorlanma olarak tanımlanan geçişlerde 2023’e oranla artışlar göze çarpıyor. Bu yıl Ortadoğu’yu çepeçevre saran savaşlar ve iklim krizleri göçün en önemli tetikleyicileri arasında değerlendiriliyor. İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar ve Ukrayna-Rusya savaşı kriz ortaklarından sadece ikisi. Ortak noktaları ise stabil olmayan coğrafyalardan stabil ekonomilere göçün giderek artması.
BUZULLAR REKOR HIZDA ERİYOR
UNHCR verileri bunlarla da sınırlı değil. Bu yıl ayrıca dünya yarım küreleri tarihi sıcaklık rekorlarına da sahne oldu. Rekor hızda eriyen buzullar, nesli tükenen canlılar, orman yangınları, sera gazı seviyesinin yükselmesi gibi pek çok faktör de dünyaya küresel ısınmanın gerçek yüzünü beklenenden çok daha hızlı gösteriyor.
YİNE REKOR TAZELEDİ
Ayrıca dünyanın dört bir tarafında yaşanan felaketleri yakından takip eden Birleşmiş Milletler’in, yılın ilk 5 ayına ilişkin derlediği verilere göre “Acil durum” ilan sayısı diğer yıllarla kıyaslandığında yine rekor tazeledi.